2010. november 8., hétfő

Egy kis eszme futattas

Az elozo napok esemenyeinek leirasabol kihagytam egy nagyon fontos elemet! A panzioban eltoltott ejszakam azert is volt rendkivul hasznos, mert a kovetkezo kisvaros, ahol a hivatalos megallo lett volna, a zarandok ut egyik legszebb kisvarosa, ahol a muemlek szempontbol egyik legjelentosebb katedralis is talalhato!

20 km-es napi setaim utan en egyszeruen keptelen vagyok barmi fele lelkesedest mutatni a helyi nevezetessegek irant! legyen az barmilyen hires es szep! Viszont 12 ora alvas utan, frissen fitten kipihenve, egy laza 6 km seta utan ertem be Santa Domingo-ba, ahol ez a csodas katedralis talalhato! A katedralishoz tartozik egy legenda egy tyukrol es egy kakasrol! most nem irnam le az egeszet, de a lenyeg, hogy az 1400-as evek ota tartanak egy tyukot es egy kakast a templomban, a legenda kapcsan...ES TENYLEG ott vannak! Allatvedelmi szempontbol 21 naponta cserelik oket :-)) Milyen megszentelt leves lehet egy ilyen tyukbol aki egy honapig egy templomban lakott :-)) arrol nem talaltam leirast, hogy ezek a templom lako allatok megusszak-e a vacsora letet..

A zarandok ut soran egyebkent szamos csodalatos templom, hid, epulet talalhato az 1300-as, 1400-as evekbol, melyek mind azert jottek letre, hogy az uton keresztul halado zarandokok szamara nyujtsanak, testi, lelki segitsegetk, javitsak az infrastrukturat! Volt idom az elmult napok monoton utszakaszain gondolkodni es rajottem valami igazan hihetetlenre...

Palyazati tanacsadokent tudom, hogy jelenleg, 2010-ben Magyarorszagon, letezik egy olyan palyazati kiiras, ami egy adott regio megyeinek, telepuleseinek osszefogasaval, turisztikai attrakciok osszekapcsolasaval es fejlesztesevel egy "Komplex turisztikai attrakcio fejlesztes" megvalositasat finanszirozza az EU kozremukodesevel....Ennek kapcsan utepites, infrastruktura fejleszte, templom vagy egyeb muemlek felujitas, piheno helyek kialakitas, ettermek stb megvalositasara ad penzt az EU...

Es ekkor hihetetlen dologgal szembesultem..az " El Camino" projekt egy 1100-as evekben megvalosult komplex tursztikai attrakcio fejlesztesi program, ami az Eszak sapnyolorszagi regio megyeinek kozremukodesevel valosul meg!!!! Azt kell, hogy mondjam, hogy ez lehet az evezred legsikeresebb ilyen jellegu projektje...Egy 1000 eve sikeresen futo projekt...HIHETELEN...

Micsoda felvilagosult varosvezetok lehettek az 1100-1200 as evek spanyol varosainak akkori vezetoi, akik ezt mar akkor kitalaltak..kellet valami...valami amivel ezeket a varosokat bele lehet kapcsolni a vilag korforgasaba, amivel ide lehet vonzani a vilag minden reszerol embereket..ki jonne egyebkent ide?? eszak-spanyol orszagba...senki..

Mivel akkoriban nem volt EU, de volt katolikus egyhaz, ezert olyan koritest kellett adni a projektnek, hogy az egyhaz azt finanszirozza..Zarandokut!!! Es erre a storyra felfuzve mar lehet utepitesre, hidepitesre, korhazepitesre, templomepitesre penzt kerni :-)) Az, hogy az ut a eppen a tejut alatt halad, az mar csak plusz marketing fogas!! Hihetetlen!!

Micsoda erdekek kellett, hogy akkoriban ervenyesuljenek, micsoda lobbi kellett az egyhazhoz, hogy elerjek a projektfinanszirozast!! Bar abban az idoben Spanyolorszag meghatorozo nagyhatalom volt es meglehetosen szoros es jo kapcsolattal birt a katolikus egyhazzal, igy valoszinuleg megvoltak a vonalak, de akkor is!! ezt kovetoen pedig el kellett erni az egyhaznal, hogy nyomja moge a kello marketinget is!!

Mikor mindez megvalosult, es aramlottak a zarandokok, azokban a varosokban, amiken keresztul ment a zarandokut hihetetlen mertekben fellendult a kereskedelem, megindult az infrastuktiralis fejlodes, nott az eletszinvonal! Egyes varosok, falvak nemcsak fejlodesuket, hanem puszta letuket is annak koszonhetik, hogy a zarandokutvonal rajtuk keresztul ment at!! Micsoda lobbi mehetet ezen telepulesek kozott, hogy rakeruljenek az utra!! Wow! Egy 1000 eve sikeresen futo projekt...

Az idei 2010-es evet az egyhaz szent evnek nyilvanitotta, igy iden kulonosen sok zarandok jott, de akkor is nagy jelentoseggel bir, hogy iden 200 000 zarandok haladt vegig ezen az utvonalon, evett az utvonalon talalhato ettermekben, vasarolt a boltokban, aludt a szallasokon...1000 evvel a projekt megalmodasat kovetoen is, habar mar kicsit maskeppen, mint korabban, de akkor is evi 200 000 ember kolt penzt ezeken a vilag vege eszak spanyolorszagi telepuleseken, ahova egyebkent senki, soha nem latogatna el...

Palyazati tanacsadokent egyszeruen csodalattal adozom azoknak az 1000 eve elt projekt tervezoknek akik ezt igy ossze tudtak rakni es olyan sikeres lobbit tudtak moge rakni amivel el tudtak erni ezt az eredmenyt!!!

Regota tervezem, hogy a kis falut, ahonnan a csaladom szarmazik bele epitem egy ilyen projektbe! A palyazati kiiras megvan, a kapcsolat tarto, akivel ossze kene rakni a projektet megvan, csak meg nem indultam neki!! megfogadtam, ha haza erek MEGCSINALOM!!! Ki tudja :-) meg akar az is lehet, hogy 1000 ev mulva is sikeresen fog futni :-) Csak jo lobbi kell moge :-)  De ha mast nem erek is el vele, csak azt, hogy a falu kis temploma fel lesz ujitva es a benne levo muzalis erteku orgona, mar akkor is megerte :-)

Ennek az utnak szamtalan celja, ertelmezesi lehetosege van es szamtalan olyan tapasztalast rejt amiert erdemes vegig jarni akar spiritualis akar egyebb szempnontbol!

Az egyik ilyen mindenfele keppen az, hogy az ember resze lehet egy ilyen 1000 eve futo projektnek!! Hogy vegig jarja es vegig eli ugyanazokat az elmenyeket, latvanyokat, amiket mar tobb 10 vagy 100 millioan veggig eltek elotte es ugyanolyan reszeseve valik az EGESZNEK, mint 400, 500, 600, 700 evvel ezelott elt oseink!

Egy muzalis erteku epulet, templom stb..megtekintese is nagy elmeny, de az ember meg se valik annyira a reszeseve az egesznek, mint itt, ezen a 800 km-en!

Az ut vegig jarasa szamomra egyuttal tisztelet adas is, azoknak a hihetetlen projekt tervezoknek es lobbistaknak, akik ezt kitalatak es ilyen merteku sikerre tudtak vinni! Ennyi templom, hid, korhaz, epulet epulhetet a projekt kapcsan, amiken mind a mai napig ott van a kis kagylo..a zarandok ut jelkepe...(ezt is milyen jol kitalaltak...logo a projekthez...hihetetlen...1100-1200-ban...NINCS UJ A NAPALATT :-))))))))

4 megjegyzés:

  1. Ez bizony valóban érdekes feltételezés és valószínűleg nagyon sok igazság is van benne hiszen Spanyolország az inkvizíció hazájaként az egyik legnagyobb és legbigottabb katolikus nagyhatalom volt.
    Ami a családi kis falunkat illeti legújabb szomorú hírem, hogy éppen az evangélikus lelkésznő adta el valami vándor színesfémkereskedőknek a templom muzeális értékű négy darab toronyóráját összesen 80.000 forintért!! Megáll az ész, el sem akartuk hinni!! A polgármester végül feljelentette a papot, de az óráknak nagy valószínűséggel már bottal üthetik a nyomát. Úgyhogy a legfőbb ideje, hogy ha hazajössz a kezedbe vedd ezt a dolgot és bekapcsold a mi kis falunkat a turizmus nagy körforgásába. Felhasználva az ezer éves tapasztalatokat és a saját élményeidet. További jó gyaloglást és elmélkedést puszi anyu

    VálaszTörlés
  2. :-))))

    Puszi Anyukam!!

    VálaszTörlés
  3. Hááát nem semmi összefüggéseket láttál meg! De nem hiába, a dolgos éned most sem pihen...:)
    De jó hír, hogy ha hazajöttél kezdhetjük a mi kis projektünket is!!! Megbeszéltem Annával, hogy tudunk a fiúkkal dolgozni! Szóval minden ok! Már csak a feltöltődött Eszterre várok!
    De addigi is további jó elmélkedést, és szép utat!
    Pusza, Kriszta

    VálaszTörlés
  4. Jaj Krisztam!!

    CSINALJUK!!!!

    Amint haza erek neki esunk!!

    VálaszTörlés